Taka randka to niezapomniana przygoda.

włoska kawa do gastronomii
włoska kawa do gastronomii

Jesień to bardzo romantyczna pora roku. Za oknem robi się już trochę chłodniej, więc zamiast iść na randkę na drinka na dworze, możemy udać się na pyszną kawkę w uroczej kawiarence.
Kawa smakuje wspaniale w każdym towarzystwie, ale na randce najlepiej. Kawa włoska oczywiście nie ma sobie równych, więc warto zabrać ukochaną do sprawdzonej, eleganckiej kawiarenki, gdzie znajdują się najlepsze ekspresy do kawy i gdzie smak tego napoju na pewno nas nie zawiedzie.
Jakie więc jest przepis na idealną randkę? Najpierw spacer po parku, wśród jesiennych, kolorowych liści. Słońce jeszcze trochę przebija się przez korony drzew, my spacerujemy za rękę wśród dywanu żółtych, czerwonych czy rdzawych liści. Zbieramy kasztany i żołędzie, dokarmiamy kaczki w oczku wodnym. Kiedy trochę już zmarzniemy, udajemy się do pięknej kawiarenki. Kawa w ładnym wnętrzu smakuje sto razy lepiej. Warto wcześniej zobaczyć, które kawiarnie są teraz modne i dlaczego. Dobrze też zdecydować się na małą, ustronną kawiarenkę, gdzie obsłuży nas właściciel- barista, opowie o sprowadzanej kawie, zaserwuje najlepszy napój. Taka randka to niezapomniana przygoda.


Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej

Kiedy jesteśmy zmęczeni, senni i pozbawieni sił do pracy i zależy nam na szybkim zastrzyku energii, zazwyczaj sięgamy po kawę. Jest ona smaczna, zdrowa (w umiarkowanych ilościach) i szybka w przygotowaniu. Ważne jest to, że sposoby jej przyrządzenia nie ograniczają się do jednej opcji. Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej, co sprowadza się zalania ziarenek i poczekania, aż się rozpuszczą. Kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników, ale ma też równie wielu przeciwników, którzy twierdzą, że taka kawa pozbawiona jest walorów smakowych i nie powinno się jej stawiać na równi z prawdziwą kawą. A jeśli mowa o prawdziwej kawie, od razu przychodzi na myśl kawa włoska. Słynie ona z wyjątkowego smaku i aromatu, szczególnie po odpowiednim przyrządzeniu. Zmielone ziarna można oczywiście po prostu zalać gorącą wodą lub użyć do zaparzenia urządzenia typu French press, ale zdecydowanie najlepszym wyjściem są ekspresy do kawy. W dobrej jakości ekspresie będziemy w stanie przyrządzić latte, espresso, cappuccino czy americano. Tak zaparzona kawa bez wątpienia będzie smakowała każdemu, nawet wyrafinowanym smakoszom tego napoju.


Kawa - wyjątkowy trunek

Na całym świecie kawa jest bardzo dobrze znanym napojem. Chętnie podajemy ją naszym gościom. Część osób woli pić kawę z dużych kubków, a inni z filiżanek. Wyjątkowo dobrze smakuje kawa podana w uprzednio podgrzanej filiżance.

Niektóre osoby przywiązują dużą wagę do porannego rytuału związanego z piciem kawy. To ich sposób na udany dzień, który powoli się zaczyna. osoby, którym na co dzień towarzyszy pośpiech, również nie rezygnują z kawy. Warto pamiętać, aby nie pić jej w nadmiernych ilościach. Mogłaby wypłukać magnez i inne ważne pierwiastki z naszego organizmu. Warto o tym pamiętać dla własnego dobra i każdy dzień zaczynać od szklanki wody, a nie od kawy. Kawa włoska jest bardzo pyszna i wie o tym każdy, kto jej spróbował. Obecnie coraz częściej kawa jest podawana z ekspresu ciśnieniowego. Kiedy wybieramy się do kawiarni, najprawdopodobniej właśnie zostanie ona przygotowana w ekspresie. Ekspresy do kawy mogą wydawać nam się drogie, ale warto szukać tych ciśnieniowych, które charakteryzują się wysoką efektywnością. Trzeba je regularnie czyścić, ale są raczej niezawodne, zwłaszcza jeśli postawimy na dobrą markę.


Dodane: 14-11-2019 05:57